Zpět na přispěvky
file107710433.jpg

Mléko není nepřítel!

Kolem mléka koluje řada mýtů. Z internetu i jiných médií se často dozvídáme, že mléko jako potravina pro člověka není vhodná, protože jsme jediní savci, kteří pijí mléko někoho jiného. Dále také, že mléko zahleňuje organismus a plyne z něj řada nemocí, včetně tolik obávané rakoviny. Kde je však pravda?

NEPLEŤTE SI POJMY

Stejně jako je tomu například u potravin obsahujících lepek, i na mléko může mít řada lidí intoleranci či alergii. Intolerance vzniká kvůli nedostatku enzymu laktázy, která štěpí mléčný cukr laktózu, což může u některých jedinců vyvolávat zažívací i jiné obtíže kvůli následné nestravitelnos­ti mléka.

Alergie zase může vzniknout na mléčnou bílkovinu kasein, kdy lidé trpící tímto problémem mléko zkrátka dobře nesnášejí a objevují se u nich alergické reakce po jeho konzumaci.

MLÉKO JAKO KAŽDODENNÍ SOUČÁST JÍDELNÍČKU

Pro ty z nás, kteří netrpíme některou z výše uvedených zdravotních komplikací je však mléko naprosto v pořádku a v jídelníčku by mělo mít roli jako nutričně hodnotná potravina obsahující jak bílkoviny, tak tuky, sacharidy, vitaminy a minerály.

Jak šel čas, tak v různých končinách světa se člověk musel přizpůsobovat vnějším vlivům, dostupnosti potravin či způsobu obživy. Všimněte si, že třeba v Asii klasické mléko nepijí. Naše populace ale konzumuje mléko již velmi dlouhou dobu a schopnost jeho trávení i vstřebávání důležitých látek z něj je tak u většiny zcela zachována, což popisují i některé studie.

JAK JE TO S VÁPNÍKEM?

Jakmile však z nějakého důvodu začnete mléko vyřazovat z jídelníčku, jak je tomu například u alternativně se stravujících lidí, naše tělo může časem ztrácet schopnost správně ho využít, což se může projevovat právě zažívacími problémy. Mýtů kolujících o mléce je však mnohem více, může to být třeba diskutovaná vstřebatelnost vápníku.

Co se vápníku týče, tak právě z mléka je jeho využitelnost jedna z nejvyšších. Na rozdíl, například od některých rostlinných zdrojů, kde kvůli obsaženým fytátům je využitelnost tohoto prvku mnohem horší. Pasterované a jinak upravené mléko, tak jak ho známe z obchodů, není nijak závadné, nesnižuje se víceméně jeho nutriční hodnota a určitě v něm nenajdeme žádné přidané látky, jak se můžete dozvědět z některých nespolehlivých zdrojů na internetu i jinde.

Naopak konzumace čerstvého mléka přímo po nadojení může být zdravotně rizikovější, mohou se zde totiž vyskytovat některé patogenní mikroorganismy způsobující nejrůznější onemocnění. Pokud tedy klasické mléko máte rádi a zažívací obtíže nepociťujete, není sebemenší důvod, abyste měli nějaké obavy z jeho konzumace.

Sandra Figalová - Nutriční terapeutka | 25.01.2018

Komentáře

Zatím nikdo nehodnotil - buďte první!
Nahoru